Landskapen: Vid eventuell revidering av lagen om områdesanvändning ska en smidig och kostnadseffektiv planering tryggas
Finlands landskap tar ställning till lagen om områdesanvändning och vädjar till den kommande regeringen att utgångspunkten för den eventuella lagreformen ska vara att uppdatera och komplettera den nuvarande, välfungerande lagen. Målet ska vara en smidig och kostnadseffektiv planering. Landskapens ställningstagande har lämnats till regeringsförhandlarna.
Om denna lagreform genomförs, ska den basera sig på verkliga, identifierade behov och utmaningar samt på testad rättspraxis. I reformen ska man fokusera på att göra planläggningen smidigare och effektivare inom det nuvarande planeringssystemet, konstaterar landskapen i ställningstagandet. Så är det också möjligt att i snabb takt främja de investeringar och projekt som den gröna omställningen förutsätter.
När det gäller totalreformen av markanvändnings- och bygglagen har riksdagen redan godkänt bygglagen och lagen om datasystemet för den byggda miljön. Av denna helhet är endast lagen om områdesanvändning den lag som inte har reformerats.
I reformen ska man fokusera på att göra planläggningen smidigare och effektivare inom det nuvarande planeringssystemet.
Landskapsplanen ska stärkas som ett smidigt planeringsverktyg
Landskapsplanens ställning ska förstärkas genom lagreformen, inte försvagas. Landskapsplanen är den enda plannivån i en stor del av Finland. Den är ett smidigt planeringsverktyg som möjliggör ny markanvändning, sammanjämkar konflikter mellan intressen och möjliggör till exempel projekt inom grön omställning.
Genom landskapsplaner löser man svåra frågor kring områdesanvändning som överskrider kommungränserna och till och med landskapsgränserna. Dessa frågor är sådana som enskilda kommuner inte kan lösa inom ramen för sin behörighet. Kommunernas resurser för planering av markanvändningen varierar stort, och landskapsplanen är ett planeringsverktyg som balanserar denna obalans.
Landskapsplanens ställning ska förstärkas genom lagreformen, inte försvagas.
Tillgång till planeringspersonal får inte vara flaskhals
För att planera markanvändningen och bereda utredningar och beslut finns det för närvarande inte tillräckligt med personal i kommuner, landskap, hos staten eller i konsultföretag. Man ska i brådskande takt hitta lösningar för detta problem, kräver landskapen i ställningstagandet.
I landskapen finns det en allvarlig oro för tillgången på kompetent arbetskraft, för personalfrågan är en stor flaskhals med tanke på att göra planeringsprocesserna smidigare.
Dessutom sammanfattar landskapen i ställningstagandet att reformen av lagstiftningen om planläggning, riksomfattande mål för områdesanvändningen och planeringssystem ska föras vidare i ett tätt samarbete med sakkunniga inom planläggning i kommuner och landskap så att man respekterar den regionala och kommunala demokratin.(Öppnas i nytt fönster)
Ytterligare upplysningar:
Ilona Mansikka
Planläggningschef
ilona.mansikka@uudenmaanliitto.fi
Utveckling av planläggningsprocessen på landskapsnivå, Nylandsplanen 2050. Områdesansvar vid planläggningen: Esbo, Grankulla, Helsingfors och Vanda. Ställföreträdare för regionplaneringsdirektör Mari Siivola.
Bekanta dig också med dessa
28.10.2024
Utredning öppnar upp den gröna omställningens möjligheter och utmaningar i Nyland
Den gröna omställningens projekt väller nu hastigt fram och når kommunerna. Varje planläggare, tjänsteman och beslutsfattare stöter på temat under framtida år - eller har redan stött på det exempelvis i samband med något projekt med solkraftverk eller väte.
18.10.2024
Grannländernas metropolområden satsar på klimatarbete, investeringar och innovationsverksamhet
Stockholmsregionen och Nyland är i många avseenden rätt lika. I början av oktober deltog sakkunniga inom regionutveckling och regionplanering vid Nylands förbund i en kollegial granskning av en regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen. Vi var gäster till vår lokala motsvarighet, Region Stockholm.