Nyhet
2.6.2023
Finlands landskap tar ställning till lagen om områdesanvändning och vädjar till den kommande regeringen att utgångspunkten för den eventuella lagreformen ska vara att uppdatera och komplettera den nuvarande, välfungerande lagen. Målet ska vara en smidig och kostnadseffektiv planering.
Blogg
1.6.2023
Våren förde med sig goda nyheter. Högsta förvaltningsdomstolen fattade sina slutliga beslut om Nylandsplanen, vilket bekräftade de gångna årens arbete. För det första känner man sig nöjd, för landskapsplanen nästan i sin helhet är i den form som fullmäktige godkände år 2020, skriver Ilona Mansikka.
Nyhet
1.6.2023
Regionplaneringens öppna data finns samlade på en ny webbplats. På webbplatsen kan du bekanta dig med landskapsplanen och olika teman som stöder planläggning, såsom kulturmiljöer, skyddsområden och vindkraft. Vi ger gratis tillgång till vår geodatabank för offentligt bruk.
Nyhet
22.5.2023
De största städerna i Finland, flera landskapsförbund och Finlands Kommunförbund har uttryckt sin starka oro för innehållet i artikel 6 i restaureringsförordningen. Ett gemensamt ställningstagande, som innehåller förslag till ändringar i utkastet till förordningen, har lämnats till dem som förhandlar om Finlands regeringsprogram.
Artikel
5.5.2023
Nylands förbunds projekt om hållbart mångbruk av kommunala skogar erbjöd nyttig information. Under drygt ett år insamlades både vetenskapliga grunder och konkreta tips. Nu fortsätter behandlingen av skogsärenden i ett sakkunnignätverk.
Nyhet
2.5.2023
En ny spårförbindelse skulle avsevärt förbättra Borgåbornas kollektivtrafikförbindelser. Man skulle nå flygplatsen inom en dryg kvart från Borgå, Böle inom en knapp halvtimme och Helsingfors centrum inom en dryg halvtimme, det vill säga cirka 20 minuter snabbare än med den nuvarande bussförbindelsen.
Artikel
13.4.2023
Riksdagen antog i mars den nya bygglagen som träder i kraft vid ingången av år 2025. Även om stora ändringar har gjorts i lagen under reformprocessen, är slutresultatet en splittrad helhet som beretts i all hast och som ökar kommunernas oro över splittrat byggande och resurser.
Nyhet
23.3.2023
Planmaterialet på Nylands förbunds webbplats, den externa karttjänsten och de öppna gränssnitten har uppdaterats i enlighet med domstolens beslut. Helheten Nylandsplanen vann laga kraft genom Högsta förvaltningsdomstolens beslut den 13 mars.
Artikel
17.3.2023
Uudenmaan liiton Kuntametsien kestävä monikäyttö -projekti tarjosi kunnille tietoa metsien kestävään, monitavoitteiseen käyttöön. Reilun vuoden aikana koottiin sekä tieteellistä pohjaa että konkreettisia vinkkejä. Nyt metsäaiheiden käsittely jatkuu asiantuntijaverkostossa.
Blogg
13.3.2023
Profilerna för små centrum i Nyland-publikationen (på finska) klargör och anger särdrag hos små centrum i Nyland; den för även fram ömsesidiga förhållanden. I sitt blogginlägg hoppas Eija Hasu att arbetet leder till öppningar och idéer för en hållbar utveckling av små centrum, och för en bättre drag- och hållkraft hos dem. Detta gäller såväl kommuner som andra aktörer.
Nyhet
13.3.2023
Högsta förvaltningsdomstolen fattade 13.3.2023 beslut om de besvär som gällde helheten Nylandsplanen 2050. I och med dessa beslut har Helsingforsregionens, Västra Nylands och Östra Nylands etapplandskapsplaner, som hör till planhelheten, vunnit laga kraft. Det är inte längre möjligt att besvära sig över besluten.
Nyhet
13.3.2023
Direktbanan Esbo–Salo är en del av den planerade snabba tågförbindelsen mellan Helsingfors och Åbo i området för Esbo, Kyrkslätt, Vichtis, Lojo och Salo. Nylands förbund gav utlåtande om utredningsplanen för banprojektet.
Nyhet
10.3.2023
I det av Trafikledsverket skisserade investeringsprogrammet presenteras de närmaste årens viktigaste trafikinfraprojekt. I Nylands förbunds utlåtande konstaterar man att programmet ska kompletteras med de för Nyland särskilt viktiga och lönsamma projekten eller att de påskyndas.
Nyhet
26.1.2023
De stora städerna i huvudstadsregionen driver tillsammans med landskapen i södra Finland förändringar i artikel 6 som gäller städer i EU:s restaureringsförordning. I sin nuvarande form skulle förslaget betydligt försvåra kommunernas hållbara tillväxt och leda till en splittrad stadsstruktur som är skadlig för naturen.
Artikel
30.11.2022
Landskapsplanens mål genomförs och konkretiseras genom en mer detaljerad planering av områdesanvändning, till exempel kommunal planläggning. När kommunerna utarbetar general- och detaljplaner samt andra planer och program för markanvändning inom sitt område tjänar landskaplanen till ledning för noggrannare planering.
Nyhet
10.11.2022
Landskapet Nyland samt flera nyländska kommuner har ambitiösa mål för minskning av utsläppen. Utsläppen minskas där det är möjligt, men det behövs också kolbindning. Att ta hand om kolsänkor kan också vara en lättare och förmånligare väg mot klimatneutralitet än genom striktare mål för minskning av utsläppen inom andra sektorer.
Nyhet
23.9.2022
Glest bebyggda bostadsområden kräver betydligt mer markareal per invånare än täta bostadsområden. Ofta är ett tätt bebyggt bostadsområde mer hållbart än ett glest bebyggt område, visar en utredning som gjordes av Nylands förbund och Helsingfors stad.
Nyhet
8.9.2022
En allt för förhastad beredning, splittrad helhet samt oro för ökad splittring och förutsättningar för utveckling av olika områden. Dessa är de orsaker varför Nylands förbund och kommunerna anser att beredningen av bygglagen ska avbrytas helt.
Nyhet
9.6.2022
En ny sakkunniggrupp i klimatfrågor bildas i anslutning till nätverket för Europas metropolområden, Metrex. För att kunna uppnå uppsatta klimatmål med regionplaneringsåtgärder för den samman planerare från olika delar av vår världsdel kring klimatfrågor.
Nyhet
19.4.2022
Nylands landskapsstyrelse sammanträdde tisdagen den 19 april. Styrelsen godkände de uttalanden om besvären över helheten Nylandsplanen som hade begärts av högsta förvaltningsdomstolen.