Gå till innehåll
Nylands förbund Aktuellt Kontaktuppgifter
Sök
Blogg

Grannländernas metropolområden satsar på klimatarbete, investeringar och innovationsverksamhet

Stockholmsregionen och Nyland är i många avseenden rätt lika. I början av oktober deltog sakkunniga inom regionutveckling och regionplanering vid Nylands förbund i en kollegial granskning av en regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen. Vi var gäster till vår lokala motsvarighet, Region Stockholm. Inbjudan till kollegial granskning och besök i Stockholmsregionen kom via Metrex-nätverket för europeiska metropolregioner.

Arbetet med att utarbeta en ny regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen (Du går över till annan tjänst)(RUFS) pågår. Planen innehåller en landskapsplan och ett landskapsprogram, det vill säga mål och utvecklingsobjekt för markanvändning, trafikplanering och regionutveckling.

Välfärd, gott boende och invånarnas trygghet och säkerhet är viktiga teman i Stockholmsregionen

De utmaningar, styrkor och mål som identifierats i utvecklingsplanen för Stockholmsregionen är i stor utsträckning gemensamma med Nyland. I båda regionerna strävar vi efter klimatneutralitet, en hållbar samhällsstruktur och utveckling av kollektivtrafiken samt en ökning av investeringar och innovationsverksamhet.

Ur det europeiska perspektivet är båda regionerna rätt avlägsna huvudstadsregioner med jämn befolkningsökning. Vi konkurrerar i stor utsträckning om samma experter när det gäller arbetsbaserad invandring, vilket är viktigt för att säkerställa företagens tillväxt och konkurrenskraft i våra regioner.

I båda regionerna strävar vi efter klimatneutralitet, en hållbar samhällsstruktur och utveckling av kollektivtrafiken samt en ökning av investeringar och innovationsverksamhet.

Av utvecklingsplanen framgick dock inte Stockholmsregionens kulturella och historiska särdrag eller identitet, vilka skiljer regionen från de övriga regionerna i Sverige och det övriga Europa. Också till exempel stoppande av förlusten av biologisk mångfald, invandring och invandrarnas integration samt boende till skäligt pris är teman som fick mindre uppmärksamhet. Invånarnas välbefinnande samt säkerställande av attraktiva och trygga bostadsområden lyftes starkare fram än i Nyland.

Området i Barkarby har utvecklats kraftigt.

I Stockholmsregionen strävar man efter att minska ojämlikheten och utsläppen genom samhällsstruktur

Ett av de viktigaste temana i utvecklingsplanen för Stockholmsregionen är att utveckla lokala centrum som centrum med tjänster för boende och arbetsplatser nära goda kollektivtrafikförbindelser. Genom en samhällsstruktur med många centrum strävar man efter att minska den regionala segregationen och de problem som beror på prisnivån på boendet samt att påverka bland annat utsläppen från trafiken. I Stockholmsregionen har man vågat göra val när det gäller teman och lokala centrum som kräver utvecklingsresurser.

Efter den kollegiala granskningen besökte vi Järfälla kommun, det nya lokala centrumet Barkarby, som är ett av de nya bostadsområdena i Stockholmsregionen. Det är en försöksplattform för intelligenta, innovativa och hållbara lösningar för en hållbar stadsmiljö, kollektivtrafiklösningar, byggande och företagens verksamhetsmiljöer. Barkarby är ett område som har utvecklats kraftigt under de senaste åren. Målet är att underlätta bostadsbristen och skapa ett nytt livskraftigt område med bostäder och företag i det kraftigt växande området.

I samband med besöket träffade vi också representanter för Klimatarena Stockholm(Du går över till annan tjänst) som utvecklar en klimatvänlig affärsverksamhet samt samarbete mellan företagen, kommunerna och forskningssektorn i Stockholmsregionen. Vi träffade också representanter för Stockholms Akademiska Forum som jobbar med Stockholmsregionens innovationsekosystem samt med integrationsarbete för internationella forskare och studerande. På ett besök hos Trafikverket(Du går över till annan tjänst) i Sverige fick vi ytterligare exempel på och lärdomar av verksamhetsmodeller för samutveckling av innovationsmiljöer och regional planering.

Nylands representanter i en gruppbild med representanter för Stockholmsregionen och Amsterdam.

Inspiration och verktyg som kan tillämpas hemma

Nylands förbund blev inbjuden till att delta i den kollegiala granskningen av den nuvarande utvecklingsplanen för Stockholmsregionen tillsammans med representanterna för regionerna Amsterdam, Paris, Wien, München och Oslo. Den kollegiala granskningen är en fortsättning på samarbetet, för vi har redan tidigare bedömt den förra utvecklingsplanen för Stockholmsregionen samt begärt representanterna för Stockholm att bedöma Nylands landskapsplan.

Vi som deltog i den kollegiala granskningen ansåg att den kollegiala granskningen var en väldigt intressant helhet. Den gav Nylands förbunds sakkunniga inom regionutveckling och regionplanering mycket inspiration och praktiska verktyg som kan tillämpas även i vår egen region. Följande betonades särskilt vid genomförandet av regionens gemensamma mål: en smidig koppling mellan livskraft, innovationer och regional planering samt ett tätt samarbete mellan kommunala och regionala aktörer.

Den gemensamma andan och synergin framkom såväl i den kollegiala granskningen som under våra träffar. Besöket gav oss idéer till hur vi kan öka kopplingarna mellan landskapsplane- och landskapsprogramarbetet, på samma sätt som man gör i Stockholmsregionen. Vi fick bekanta oss med Stockholmsregionens resurssmarta process med utvecklingsplanen, vilket också stärkte vår tanke om att allting inte alltid behöver börjas om från början, utan planer kan uppdateras på basis av ett omfattande samarbete.

Vad är Region Stockholm?

Region Stockholm ansvarar för hälso- och sjukvård, kollektivtrafik och regional utveckling samt för främjande av kulturlivet i Stockholmsregionen. Organisationen omfattar regionfullmäktige, regionstyrelsen samt nämnder, utskott och förvaltningar. Hälso- och sjukvården är det största delområdet inom verksamheten, cirka 80 procent av budgeten.

Ytterligare upplysningar:

Ida Honkanen

Sakkunnig i internationella ärenden

+358 40 523 7587

Varumärket Helsinki Smart Region, genomförandet av strategin för smart specialisering, internationella besök

Betjänar också på svenska

Heidi Koponen

Landskapsplanearkitekt

+358 44 555 2342

Internationella nätverk inom regionplaneringen. Områdesansvar vid planläggningen: Hangö, Högfors, Ingå, Kyrkslätt, Lojo, Nurmijärvi, Raseborg, Sjundeå och Vichtis.

Rosa Tuomi

Sakkunnig

+358 50 563 0375

Framsynsarbete, utbildningspolitik, Nylandsprogrammet

Ilona Mansikka

Planläggningschef

+358 40 524 9186

Utveckling av planläggningsprocessen på landskapsnivå, Nylandsplanen 2050. Områdesansvar vid planläggningen: Esbo, Grankulla, Helsingfors och Vanda. Ställföreträdare för regionplaneringsdirektör Mari Siivola.