Nylands mål för regeringsprogrammet fastställda
Landskapsstyrelsen godkände Nylands mål för regeringsprogrammet inför riksdagsvalet våren 2023 och kommande riksdagsperiod den 24 oktober. Målen styr förbundets påverkansarbete. Målen baserar sig på Nylandsprogrammet samt på nyländska särdrag hos den kommunala ekonomin och välfärdsområdena.
Målen för regeringsprogrammet har utarbetats i samarbete med regionens kommuner och övriga nyckelaktörer. Utgångspunkten är att bevara och förstärka Nylands verksamhetsförutsättningar, för det är Nyland som genererar förnyelse i hela Finland, ny hållbar tillväxt samt välfärd. Dessutom är dessa prioriteringar viktiga och gemensamma för hela landskapet och baserar sig på särdrag och särskilda behov hos Nyland, som är landets enda metropollandskap.
Målen för regeringsprogrammet omfattar fyra helheter:
Mot ett klimatneutralt Finland – Nylands målår är 2030
- Energiövergången påskyndas och Finlands energisäkerhet och oberoende av energi höjs, i första hand genom produktionsformer för förnybar energi som inte baserar sig på förbränning och genom att beakta naturens mångfald. Nyland siktar på att vara klimatneutralt senast år 2030.
- Man påskyndar målen att minska utsläppen från trafiken samt skapar förutsättningar för intelligent trafik samt för att avstå från fossila bränslen i trafiken. Man ökar självförsörjningen i fråga om elproduktionen på olika sätt, också med beaktande av de möjligheter hur kärnkraften i Lovisa kan utnyttjas.
- Cirkulär ekonomi ska bli en ny tillväxtriktning för Finland. Nyland med Finlands största materialströmmar och kundunderlag ska bli ett nationellt och internationellt kompetenscentrum för cirkulär ekonomi.
Framtida tillväxt i Finland med hjälp av Nyland
- Den finländska regionpolitiken utnyttjas för att generera ny, hållbar tillväxt med nationell genomslagskraft. Inom regionutveckling sätter man fokus på en framtidsinriktad stadspolitik för tätbebyggda regioner och ökar kriterierna för fördelningen av finansiering på regionala grunder.
- Statens offentliga satsningar på forsknings- och utvecklingsverksamhet förstärks, och med hjälp av en tillräcklig medfinansiering ser man till att Finland till fullo kan utnyttja den konkurrensutsatta EU-finansieringen.
- Man satsar på markanvändning, mobilitet och logistik i de områden där man får den största nyttan. Finlands konkurrenskraft och tillgänglighet förstärks genom att investera i Helsingfors-Vanda flygplats och snabba järnvägsförbindelser. Dessutom beaktar man Helsingforsregionens och Nylands särställning som en kraftigt växande och tätbebyggd region när det gäller stadsregionernas MBT-finansieringsandelar.
- Huvudstadsregionens och Nylands säkerhet, försörjningsberedskap, säkerhetsarbete samt beredskap förstärks.
Nylands sysselsättningsgrad höjs till 80 procent
- Antalet nybörjarplatser ökas inom de branscher och utbildningsnivåer där det finns det största, växande behovet utifrån befolkningsstrukturen. Till exempel Nylands andel av högskoleplatserna har fortlöpande minskat under de senaste åren, även om behovet har ökat.
- Man främjar de internationella experternas och företagens förutsättningar att etablera och förbinda sig till Nyland. Man fortsätter med arbets- och näringsministeriets programhelhet Talent Boost, som lockar internationella experter, och ökar dess regionala finansiering i förhållande till andelen invånare med invandrarbakgrund i varje växande stad.
- Man satsar på invandrarnas sysselsättning som en nationell resurs och dellösning i Finlands utmaningar med tillgång på arbetskraft. Statlig finansiering anvisas till att trygga verksamheten vid Nylands företagstjänst för invandrare där klientelet kontinuerligt växer.
- Man satsar på att höja Nylands sysselsättningsgrad som en nationell specialfråga. I samband med reformen av arbets- och näringstjänsterna ser man till att de nyländska kommunerna har tillräckliga förutsättningar och rörelsefrihet att möta utmaningarna med arbetslöshetsstrukturen, som blev betydligt svårare på grund av pandemin.
Kommunernas finansieringsgrund ska tryggas i växande regioner utifrån deras särskilda behov
- Incitament för att stödja kommunernas hållbara tillväxt på eget initiativ – en reform av statsandelar och utjämningsmekanismer så att den genuint uppmuntrar regionerna till tillväxt och stärkande av livskraft.
- Man tryggar välfärdsområdenas tjänster genom att precisera kriterierna för finansieringen. I kriterierna för finansieringen ska man beakta Nylands särdrag: ett varierande befolkningsunderlag, en högre kostnadsnivå och prisstegring än i de övriga landskapen samt skillnader i produktionskostnaderna.
– Den bärande tanken i våra mål för regeringsprogrammet är att de nyländska aktörerna tillsammans med Finlands regering vill bygga framtiden så att hela Finland får framgång, säger landskapsdirektör Ossi Savolainen. Detta lyckas bäst när man satsar på regioner som fungerar som motorer för tillväxt, betonar Savolainen.
Drygt en tredjedel av finländarna bor i Nyland, och landskapet står för cirka 40 procent av arbetsplatserna inom den privata sektorn samt av hela landets bruttonationalprodukt. Hälften av satsningarna på Finlands forsknings- och utvecklingsverksamhet görs i Nyland. Befolkningens höga utbildnings- och kompetensnivå, högskolorna på toppnivå samt det exportdrivna näringslivet har länge garanterat att Nyland har goda förutsättningar att generera tillväxt i hela landet.
De globala kriserna, den världspolitiska situationen samt den allt hårdare internationella konkurrensen om investeringar och experter undergräver Nylands ställning. Nyland, som är Finlands mest internationella landskap, behöver – på samma sätt som sina europeiska jämförbara regioner – statens särskilda uppmärksamhet och satsningar för att också i fortsättningen kunna generera arbetsplatser och välfärd, inte bara för det egna landskapets behov, utan för hela Finlands behov.
Nylands förbund kommer att presentera målen för regeringsprogrammet för Helsingfors och Nylands riksdagsledamöter i november, och dessa mål ges landskapsfullmäktige för kännedom i december.
Ytterligare upplysningar:
Outi Ervasti
Utvecklingschef
outi.ervasti@uudenmaanliitto.fi
Nylandsprogrammet, sysselsättnings- och näringspolitik, Nylands intressebevakning, AKKE-finansiering och Nyländskt företagspris. Ställföreträdare för regionutvecklingsdirektör Eero Venäläinen.