Reformen av statens regionförvaltning framskrider: Nyland får egen livskraftscentral

Statens regionförvaltning reformeras genom att inrätta ett riksomfattande tillstånds- och tillsynsverk samt tio regionala livskraftscentraler. Nyland kommer att få en egen livskraftscentral, som betjänar regionens befolkning och företag. I reformen ska man se till att planläggningen och tillståndsprocesserna fungerar smidigt.
Syftet med reformen av statens regionförvaltning är att stärka en hållbar ekonomisk tillväxt genom att förenhetliga tillstånds- och tillsynsförfarandena samt att göra processerna och servicen smidigare. Avsikten är att de nya ämbetsverken ska inleda sin verksamhet vid ingången av år 2026. Regeringens proposition om reformen av statens regionförvaltning behandlas som bäst av riksdagen. Nylands förbund hördes av förvaltningsutskottet onsdagen den 9 april.
Arbetsfördelningen mellan livskraftscentralerna och landskapsförbunden ska bevaras i fråga om regionutveckling
Enligt regeringens proposition ska tio livskraftscentraler inrättas på grundval av de nuvarande femton NTM-centralerna. Syftet med centralerna är att stärka utvecklingen och finansieringen inom statens regionförvaltning.
– Vi anser att Nylands egen livskraftscentral är en mycket motiverad lösning. Nyland är Finlands enda metropollandskap, där en betydande del av landets företag och arbetskraft finns, berättar livskraftschef Outi Ervasti vid Nylands förbund.
En positiv sak enligt Ervasti är att arbetsfördelningen mellan livskraftscentralerna och landskapsförbunden har förtydligats efter remissbehandlingen i fjol. I propositionen nämns dock att under den nya programperioden kan livskraftscentralernas roll stärkas och centraliseringen av uppgifterna bedömas på nytt. Enligt Ervasti lämnar detta några frågor utan svar.
– Landskapsförbunden ska bevaras som regionutvecklingsmyndigheter enligt lagen om utveckling av regionerna. Livskraftscentralerna ska fokusera på att stärka och främja livskraften genom att sköta de statliga uppgifter för genomförande och utveckling som hör till dem, konstaterar Ervasti.
Nylands ställning som motor för hela Finlands tillväxt ska tryggas
Nylands livskraftscentral ska garanteras tillräckliga resurser och kompetens. Nyland tävlar om kompetens, investeringar och företag åtminstone i en europeisk kategori. Detta kräver att finansiären har en djup kännedom om landskapets särdrag och företags- och innovationsekosystem samt närheten till tjänster.
– Uppgifterna och ansvaren för att genomföra och fungera som förmedlande myndighet för EU:s regional- och strukturpolitiska program ska bevaras hos landskapsförbunden åtminstone på nuvarande nivå också under den kommande programperioden, påpekar Ervasti.
Enligt propositionen skulle uppgifterna för den förmedlande myndigheten i södra Finland för finansiering ur EU:s regional- och strukturpolitiska program koncentreras till livskraftscentralen i sydöstra Finland.
– Till och med 79 procent av företagskunderna i hela södra Finland och också majoriteten av projektaktörerna är belägna i Nyland. Den förmedlande myndighetens uppgifter för EU:s regional- och strukturpolitik och företagsfinansiering ska ordnas så att Nylands livskraftscentral tar hand om dem i Nyland, säger Ervasti.
Det nya ämbetsverket ska säkerställa smidiga planläggnings- och tillståndsprocesser
Till det nya Tillstånds- och tillsynsverket koncentreras Valviras alla uppgifter, största delen av de nuvarande regionförvaltningsverkens tillstånds-, styrnings- och tillsynsuppgifter och majoriteten av NTM-centralernas miljörelaterade uppgifter. Tillstånds- och tillsynsverket fortsätter sin verksamhet på de befintliga regionförvaltningsverkens verksamhetsställen, dvs. på 18 orter.
– Ur perspektivet för landskapets utveckling är det mycket kritiskt att ha smidiga planläggnings- och tillståndsprocesser. NTM-centralernas nuvarande uppgift för att främja områdesanvändningen har baserat sig på god lokalkännedom och bekanta nätverk, konstaterar Mari Siivola, direktör för regionplanering vid Nylands förbund.
Det nya Tillstånds- och tillsynsverket tar över stödjandet av hela landets planprojekt på riksnivå, och gränssnittet till kommuner kommer att minska.
– De pågående planerings- och tillståndsprocesserna får inte upphöra under reformen. Vi oroar oss också för att det nuvarande mycket begränsade antalet experter fördelas till olika instanser, säger Siivola.
Antalet planutlåtanden kommer att öka
De nuvarande NTM-centralerna spelar en viktig roll för att lokala processer ska fungera smidigt och för att samordna ramvillkor som ofta är kontroversiella.
– I det riksomfattande Tillstånds- och tillsynsverket minskar denna lokala expertis lätt, vilket kan öka landskapsförbundens roll. Vi ser detta som en bra ny möjlighet till samarbete, säger Siivola.
Tillstånds- och tillsynsverket och livskraftscentralerna kommer att vara självständiga behöriga myndigheter, som båda självständigt kommer att utarbeta planutlåtanden. I hela landet är antalet planutlåtanden cirka 1 300 per år, varav cirka 200 utarbetas i Nyland.
– Trafiksystemarbetet kommer att övergå till Nylands livskraftscentral, vilket innebär att det alltid är minst två aktörer, i stället för nuvarande en, som kommer att fungera som remissinstans när det gäller områdesanvändning. Denna lösning kommer inte att göra planläggningsprocesserna smidigare, betonar Siivola.
Ytterligare upplysningar:

Outi Ervasti
Livskraftschef
outi.ervasti@uudenmaanliitto.fi
Nylandsprogrammet, sysselsättnings- och näringspolitik, Nylands intressebevakning, AKKE-finansiering och Nyländskt företagspris. Ställföreträdare för regionutvecklingsdirektör Eero Venäläinen.

Mari Siivola
Direktör, regionplanering
mari.siivola@uudenmaanliitto.fi
Förestår ansvarsområdet regionplanering
Bekanta dig också med dessa

11.3.2025
Befolkningen och antalet arbetsplatser ökar också i fortsättningen i Nyland, men det finns stora skillnader inom landskapet
Nyland är också i fortsättningen ett kraftigt växande landskap. I Nylands förbunds färska utredning prognostiseras utvecklingsriktningar för befolkningen och arbetsplatserna ända fram till år 2060. Hur snabb tillväxten är och hur den fördelas mellan Nylands olika regioner kan dock variera i betydande grad under de kommande årtiondena.

10.3.2025
Arbetet med VISION-planen som främjar den gröna och rena omställningen har kommit igång – Programmet för deltagande och bedömning framlagt i mars-april
Nylands nya landskapsplan fokuserar på en innovativ grön omställning. Programmet för deltagande och bedömning, som beskriver planens innehåll, mål och hur planen framskrider, är framlagt för kommentarer 10.3–29.4.2025. Även utvecklingsbilderna som beskriver planens teman har publicerats.

24.2.2025
Landskapsstyrelsens beslut 24.2: Beredningsmaterialen för Nylandsprogrammet och VISION-planen läggs fram till påseende
Nylands landskapsstyrelse sammanträdde måndagen den 24 februari och beslutade godkänna att arbetsprogrammet och programmet för deltagande och bedömning för Nylandsprogrammet 2026–2029 som styr landskapets utveckling läggs fram till påseende. Styrelsen godkände också att programmet för deltagande och bedömning för VISION-planen som fokuserar på den gröna omställningen läggs fram till påseende och att anhängiggörandet av programmet kungörs.

24.2.2025
Välkommen till Nylandsforumet – Planens och programmets gemensamma regionala tillställningar startar i mars
Vilka teman är aktuella i Nylandsprogrammet som lotsar utvecklingen av hela landskapet? Och hur syns den gröna omställningen och de stora omvälvningarna i världen i VISION-planen? Inför våren ordnar vi fyra regionala tillställningar på olika håll i Nyland.