Uutinen
23.3.2023
Uudenmaan liiton verkkosivuilla olevat kaavamateriaalit, ulkoinen karttapalvelu ja avoimet rajapinnat on päivitetty oikeuden päätösten mukaisesti. Uusimaa-kaavan kokonaisuus sai lainvoiman korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä 13. maaliskuuta.
Artikkeli
17.3.2023
Uudenmaan liiton Kuntametsien kestävä monikäyttö -projekti tarjosi kunnille tietoa metsien kestävään, monitavoitteiseen käyttöön. Reilun vuoden aikana koottiin sekä tieteellistä pohjaa että konkreettisia vinkkejä. Nyt metsäaiheiden käsittely jatkuu asiantuntijaverkostossa.
Uutinen
13.3.2023
Korkein hallinto-oikeus on antanut 13.3.2023 päätöksensä Uusimaa-kaava 2050 -kokonaisuuteen kohdistuneista valituksista. Näiden päätösten myötä kaavakokonaisuuteen kuuluvat Helsingin seudun, Länsi-Uudenmaan ja Itä-Uudenmaan vaihemaakuntakaavat ovat saaneet lainvoiman. Päätöksistä ei voi enää valittaa.
Blogi
8.3.2023
Uudenmaan pienten keskusten profiilit -julkaisu selvittää ja tuo esiin uusimaalaisten pienten keskusten erityispiirteitä ja näiden suhdetta toisiinsa. Eija Hasu toivoo blogikirjoituksessaan, että työ tarjoaa avauksia ja ideoita pienten keskusten kestävään kehittämiseen sekä niiden veto- ja pitovoiman parantamiseen – niin kunnille kuin muillekin toimijoille.
Uutinen
3.3.2023
Tulevaisuustutka-webinaarissa torstaina 2. maaliskuuta keskityttiin kansainväliseen ympäristösääntelyyn ja sen vaikutuksiin Uudellamaalla. Sääntelyllä halutaan muun muassa turvata luonnon monimuotoisuutta ja hillitä ilmastonmuutosta.
Uutinen
15.2.2023
Uudellamaalla luontokadon, ilmastonmuutoksen hillinnän ja vihreän siirtymän kysymykset ovat erittäin ajankohtaisia kuntien ja maakuntien kehittämistyössä. Tulevaisuustutka-webinaarissa torstaina 2.3.2023 klo 8.15–9.15 keskitytään kansainväliseen ympäristösääntelyyn ja sen vaikutuksiin Uudellamaalla.
Blogi
19.1.2023
Kukapa meistä ei nauttisi luonnon parantavasta alkuvoimasta! Sitä on tarjolla vuoden jokaisena päivänä, vieläpä maksutta. Luonnossa oleminen virkistää, rauhoittaa ja houkuttelee liikkumaan. Samat alueet tarjoavat elämyksiä niin asukkaille kuin koti- ja ulkomaisille matkailijoille.
Artikkeli
15.12.2022
Metsillä on monella tavalla tärkeä rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä ja niihin kohdistuu monia käyttöpaineita. Tietoa puupohjaisesta biopolttoaineen riittävyydestä tarvitaan tulevia ratkaisuja varten. Puupohjainen energia on merkittävin uusiutuvan energianlähde Suomessa.
Uutinen
13.12.2022
Hiilineutraali Uusimaa -tiekartta on ajantasaistettu vastaamaan vuodesta 2035 vuoteen 2030 kiristettyä ilmastotavoitetta. Uuteen tavoitevuoteen tähdätään ensisijaisesti tiekartan toimeenpanon vauhdittamisella ja käytännön ilmastotyön edistämisellä.
Artikkeli
9.12.2022
Veera Lyytikäinen edistää työssään ilmastovaikutuksien arviointia. Hän työskentelee ylitarkastajana Uudenmaan ELY-keskuksen ympäristöpuolella ympäristövaikutuksien ja alueiden käytön yksikössä.
Uutinen
8.11.2022
Uudenmaan maakunnalla sekä usealla sen kunnalla on kunnianhimoisia päästövähennystavoitteita. Päästöjä vähennetään mistä pystytään, mutta myös hiilensidontaa tarvitaan. Hiilinieluista huolehtiminen voi olla myös helpompi ja edullisempi tie hiilineutraaliuteen kuin päästövähennystavoitteiden tiukentaminen muilla sektoreilla.
Artikkeli
5.10.2022
Julkaisemme Uudenmaan yrittäjyysaluevuonna esimerkkejä alueen toimijoista, jotka edistävät vihreää ja digitaalista yrittäjyyttä ja liiketoimintaa. Tällä kertaa kerromme laitteiden myynti-, huolto- ja korjauspalveluissa sekä elektroniikan kierrättäjänä ansioituneesta Teraset Finland Oy:stä sekä Haaga-Helian vetämästä hankkeesta, jossa pilotoidaan kiertotalouden markkinapaikkaa elektroniikalle.
Uutinen
30.9.2022
Euroopan komissio on valinnut Uudenmaan mukaan Euroopan unionin missioon ilmastonmuutokseen sopeutumisesta. Kaikkiaan missioita on viisi. Missioissa sitoudutaan ratkaisemaan vuoteen 2030 mennessä suuria yhteiskunnallisia haasteita.
Uutinen
29.9.2022
Uudellamaalla on hyvät mahdollisuudet kierrätykseen perustuvaan tekstiilituotantoon, ilmenee BRIDGES-hankkeen selvityksestä.
Uutinen
21.9.2022
Väljät asuinalueet vaativat huomattavasti enemmän maapinta-alaa asukasta kohti kuin tiiviit asuinalueet. Usein tiivisti rakennettu asuinalue onkin väljää asumista kestävämpi vaihtoehto, ilmenee Uudenmaan liiton ja Helsingin kaupungin tekemästä tarkastelusta.
Blogi
17.6.2022
Valtioneuvoston päätös valtakunnallisesti arvokkaista maisema-alueista tuli voimaan keväällä 2022. Jotta pääsisimme nauttimaan arvokkaista maisemista tulevaisuudessakin, on maaseudun elinkeinojen toimintaedellytykset turvattava.
Artikkeli
18.3.2022
Uudenmaan liiton käynnistämän Kuntametsien kestävä monikäyttö -projektin ensimmäinen työpaja pidettiin maaliskuun alussa. Teemana oli tulevaisuuden ilmastoon sopeutuva metsänhoito, joka onkin aiheena hyvin ajankohtainen. Vain muutamaa päivää aikaisemmin julkaistiin hallitusten välisen ilmastopaneelin IPCC:n uusin raportti, joka painotti sopeutumistoimien tärkeyttä kaikilla sektoreilla.
Artikkeli
16.12.2021
Liisa Kallio työskentelee ympäristöasiantuntijana Espoon kaupungin ympäristösuojelun palvelualueella kaupunkiympäristön toimialalla. Hänen tehtävänsä liittyvät erityisesti kaupungin kestävän energian ja ilmaston toimintasuunnitelman toimeenpanoon ja koordinointiin. Tässä haastattelussa …
Blogi
15.12.2021
Metsien arvo nähdään moninaisempana kuin koskaan. Tämä muuttaa myös metsänkäyttöä. Uudenmaan liitto on käynnistänyt Kuntametsien kestävä monikäyttö -projektin, joka tarjoaa kuntien käyttöön tietoa metsien kestävästä, monitavoitteisesta käytöstä. Kuntien toiveesta tekeillä on myös menetelmä merkittävien hiilivarastojen ja -nielujen tunnistamiseksi.
Uutinen
17.11.2021
Uudenmaan liiton näkemyksen mukaan Helsingin hallinto-oikeuden päätökset eivät mahdollista kaavojen yksiselitteistä tulkintaa. Liitto onkin laatinut niistä tulkinnan tukemaan kuntakaavoittajia ja viranomaisia ennen korkeimman hallinto-oikeuden lopullista ratkaisua asiasta.