Trafikuppföljningen i västra och östra Nyland avslöjar viktiga trender

Coronatiden minskade klart på personbilstrafiken i västra och östra Nyland, men under de senaste åren har läget varit nästan detsamma som tidigare. På kustbanan har personbilstrafiken t.o.m. nått en högre nivå än före år 2020. Trafiken i Nyland elektrifieras nu hastigt: ifjol var redan var tredje ny bil en elbil.
Nylands förbund följer regelbundet upp mobiliteten och hur trafiken utvecklas i västra och östra Nyland. En precis färdigställd granskning görs vart fjärde år. I den ingår statistik över enskilda kommuner, men även över hela regionen.
Trafiken återhämtar sig från pandemin
Vägtrafikmängden i västra och östra Nyland sjönk tvärt i början av coronatiden år 2020.
− Innan 2020 visade persontrafiken och den tunga trafiken en mild uppgång, berättar Pasi Kouhia, sakkunnig i trafikfrågor, från Nylands förbund.
I västra Nyland har persontrafiken i stort sett återgått till det tidigare läget. Under 2023 var trafikmängden cirka fem procent lägre än innan pandemin. Speciellt snabbt återvände trafiken till stamväg 51 som går från Helsingfors till Raseborg. I östra Nyland har trafiken inte vuxit till sig lika starkt.
Den tunga trafikens andel har hållit sig stabil under hela granskningsperioden 2017–2023. Däremot sågs en mild uppgång i västra Nyland under föregående år. Under åren 2015–2023 har trafiksäkerheten blivit bättre i jämn takt.
Av coronatiden föranledd nedgång i antalet passagerare i tågtrafiken har också jämnat till sig. På kustbanan har persontrafikens mängd stigit t.o.m. till en högre nivå än innan pandemin.

Vägtrafikens utveckling i västra och östra Nyland under åren 2017–2023. Trafikmängden har mätts enligt utvalda automatiska mätningspunkter (LAM), som det finns en av i varje kommun.
Bilbeståndet elektrifieras
Antalet bilar i trafik ökade i västra Nyland under åren 2017–2023, med undantag av år 2023 då en liten nedgång kunde skönjas. Bilbeståndets utveckling i östra Nyland följer samma utveckling.
Drivkraften i nya bilar har förändrats märkbart under de senaste åren.
− I hela Nyland syns en trend med en sjunkande andel av bensin- och dieselbilar i beståndet. Däremot är andelen el- och nedladdningsbara hybridbilar på uppgång, kommenterar Kouhia.
Under 2023 är redan drygt en tredjedel av alla nya bilar eldrivna och ungefär hälften är nedladdningsbara hybrider. Av alla fordon är andelen el- och hybridbilar dock fortsättningsvis liten. Talen i västra och Östra Nyland är cirka 2,5 och 4 procent.
I och med att bilbeståndet förnyas, har bilarnas koldioxidutsläpp i genomsnitt sjunkit varje år under granskningsperioden 2017–2021.

Personbilars förstregistrering i Nyland enligt drivkraft under åren 2017–2022.
Tillgänglighet inom olika zoner
Med hjälp av tillgänglighetszoner granskas markanvändningsutvecklingen i västra och östra Nyland. Zonerna ger en grov översikt över hur bra man kan röra sig med hållbara färdsätt, det vill säga gående, cyklande eller kollektivt.
− Granskningen har gått ut på att ta reda på hur befolkningen och arbetsplatserna har ökat eller minskat i antal inom olika zoner, klarlägger Kouhia.
I väster har befolkningen i huvudsak ökat inom bra och sjunkit inom dåliga zoner, vilket visar på en god utveckling. När det gäller utplaceringen av arbetsplatser har utvecklingen varit ojämnare. I öster är markanvändningsutvecklingen liknande som i väster, men starkare när det specifikt gäller befolkningen.
Finansiering en framtida utmaning
Utmaningarna i anslutning till finansiering skapar en skugga över det nyländska trafiksystemet. I granskningen har finansieringen relaterats till invånare och fordonskilometer.
− Finansieringen för nyländsk trafikledshållning har under senaste år och mätt med både invånare och kilometer varit svag – jämfört med övriga Finland – och finansieringsnivån ser inte ut att bli bättre i framtiden, konstaterar Kouhia.
En för ringa finansiering orsakar speciellt problem för ledunderhåll och ledens utvecklingsåtgärder, eftersom privatbilism och trafikstockningar kan förekomma allt mer då befolkningen växer och finansieringen av kollektivtrafik minskar.

Finansieringen av bastrafikledshållning per invånare och olika NTM-centraler.
Bekanta dig med trafikens uppföljningsdata (på finska):
Ytterligare upplysningar:

Pasi Kouhia
Sakkunnig
pasi.kouhia@uudenmaanliitto.fi
Trafiksystemplaner, trafikmodeller och ny teknologi inom trafiken, öst- och västnyländska trafikfrågor
Trafiksystemarbetet och dess uppföljning
Nylands förbund fastställer utvecklingsbehoven hos trafiksystemen i västra och östra Nyland tillsammans med kommuner, myndigheter och andra viktiga intressegrupper. HRT bereder Helsingforsregionens trafiksystemplan som en del av kommunernas gemensamma MBT-arbete.
Kommuner i västra Nyland är Hangö, Högfors, Ingå, Kyrkslätt, Lojo, Raseborg, Sjundeå och Vichtis. Kommuner i östra Nyland är Askola, Borgå, Lappträsk, Lovisa, Mörskom, Pukkila och Sibbo.
Genomförandet av trafiksystemplanerna följs upp regelbundet. En mera omfattande granskning innehåller information exempelvis om hur person- och godstrafiken utvecklas, om bilbeståndets struktur, vägtrafikens utsläpp, trafikinfrastrukturens finansiering och tillgängligheten inom olika zoner.
Bekanta dig också med dessa

11.3.2025
Befolkningen och antalet arbetsplatser ökar också i fortsättningen i Nyland, men det finns stora skillnader inom landskapet
Nyland är också i fortsättningen ett kraftigt växande landskap. I Nylands förbunds färska utredning prognostiseras utvecklingsriktningar för befolkningen och arbetsplatserna ända fram till år 2060. Hur snabb tillväxten är och hur den fördelas mellan Nylands olika regioner kan dock variera i betydande grad under de kommande årtiondena.

10.3.2025
Arbetet med VISION-planen som främjar den gröna och rena omställningen har kommit igång – Programmet för deltagande och bedömning framlagt i mars-april
Nylands nya landskapsplan fokuserar på en innovativ grön omställning. Programmet för deltagande och bedömning, som beskriver planens innehåll, mål och hur planen framskrider, är framlagt för kommentarer 10.3–29.4.2025. Även utvecklingsbilderna som beskriver planens teman har publicerats.

24.2.2025
Landskapsstyrelsens beslut 24.2: Beredningsmaterialen för Nylandsprogrammet och VISION-planen läggs fram till påseende
Nylands landskapsstyrelse sammanträdde måndagen den 24 februari och beslutade godkänna att arbetsprogrammet och programmet för deltagande och bedömning för Nylandsprogrammet 2026–2029 som styr landskapets utveckling läggs fram till påseende. Styrelsen godkände också att programmet för deltagande och bedömning för VISION-planen som fokuserar på den gröna omställningen läggs fram till påseende och att anhängiggörandet av programmet kungörs.

24.2.2025
Välkommen till Nylandsforumet – Planens och programmets gemensamma regionala tillställningar startar i mars
Vilka teman är aktuella i Nylandsprogrammet som lotsar utvecklingen av hela landskapet? Och hur syns den gröna omställningen och de stora omvälvningarna i världen i VISION-planen? Inför våren ordnar vi fyra regionala tillställningar på olika håll i Nyland.