
Maakunnan liittona vastaamme Uudenmaan kehittämisestä. Työmme tähtää pitkälle tulevaisuuteen, mutta määrittää myös lähivuosien kehitystoimia. Työn perustaksi valmistelemme maakunnan toimijoiden kanssa yhteisiä strategioita ja ohjelmia. Niiden pohjalta syntyvät toimenpiteet, joilla parannetaan maakunnan kilpailukykyä, väestön hyvinvointia ja osaamista sekä hillitään ilmastonmuutosta. Ohjelmien painotukset ohjaavat myös maakunnan hankerahoitusta.
Uusimaa-ohjelma
Pitkän aikavälin strategisiin linjauksiin perustuva maakuntaohjelma eli Uusimaa-ohjelma tavoittelee ekologisesti kestävää, taloudellisesti vastuullista ja sosiaalisesti oikeudenmukaista maakuntaa. Vuosina 2022–2025 voimassa oleva ohjelma sisältää kehittämisen tavoitteet ja toimenpiteet sekä vuoteen 2030 ulottuvan vision. Vuosien 2026–2029 maakuntaohjelman valmistelu on käynnissä.
Uusimaa-ohjelmaTyöllisyys
Uudellamaalla tavoitteena on nostaa työllisyysaste 80 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Työllisyyden tiekartta ohjaa pitkän aikavälin kehittämistä ja määrittää työllisyyden edistämisen suuntaa maakunnassa. Uudenmaan liiton TEPA24 Uusimaa -hanke tukee kuntia työ- ja elinkeinopalvelujen uudistuksessa.
Työllisyys
TKI-toiminta
Uudenmaan innovaatiotoimijat ovat edelläkävijöinä mukana kehittämässä resurssiviisasta ja hiilineutraalia yhteiskuntaa, joka on hyvä asukkailleen ja yrityksilleen sekä ympäröivälle luonnolle.
TKI-toiminta
Hankerahoitus
Ohjaamme rahoitusta sellaisille hankkeille, jotka edistävät Uudenmaan kehittämisen tavoitteita. Myönnämme sekä kansallista että Euroopan unionin rahoitusta ja tuemme hakijoita EU-rahoituksen hakemisessa. Valmistelemme myös itse kehittämishankkeita ja haemme aktiivisesti EU-rahoitusta.
HankerahoitusLiiton hankkeet
Maakunnan kehittämistyössä olemme myös Uudellemaalle tärkeiden hankkeiden alullepanija. Kokoamme Uusimaa-ohjelmasta kumpuavien hankeideoiden ympärille kumppaneiksemme oikeat tahot ja rahoittajat. Toteutamme hankkeita myös omin voimin ja varoin.
Liiton hankkeetKehittämisteemoja
Uudenmaan kehittämisessä on monia puolia – nostamme tässä esille muutamia keskeisiä teemoja.
Kehittämisteemoja
Tutustu myös tilastoihin
Tilastot sisältävät Uuttamaata ja sen kuntia koskevaa tietoa näppärinä kuvioina. Tietoa on saatavilla alue- ja kuntataloudesta, matkailusta, päästöistä, tutkimus- ja kehittämistoiminnasta, työllisyydestä sekä väestöstä.
TilastotAjankohtaista

10.4.2025
Perinteistä ammentaminen ja luonnonmateriaalien kehittäminen tarjoavat ratkaisuja rakentamisen kestävyyskriisiin
Nykyrakentaminen nojaa vahvasti teräs- ja betoniteollisuuteen, jotka aiheuttavat noin 15 prosenttia maailman vuotuisista ilmastopäästöistä. Lisäksi rakennussektori on vastuussa puolesta maailman vuotuisesta neitseellisten materiaalien kulutuksesta. Suomessa rakentaminen aiheuttaa vuosittain kolmanneksen ilmastopäästöistä. Rakennussektorin kestävyysmurroksella on tulenpalava kiire: ilmastokriisi ei ole ratkaistavissa ilman sitä.

9.4.2025
Valtion aluehallinnon uudistus etenee: Uudellemaalle tulossa oma elinvoimakeskus
Valtion aluehallintoa uudistetaan perustamalla valtakunnallinen Lupa- ja valvontavirasto sekä kymmenen alueellista elinvoimakeskusta. Uudellemaalle on tulossa oma elinvoimakeskus, mikä palvelee alueen väestöä ja yrityksiä. Uudistuksessa tulee kiinnittää huomiota kaavoituksen ja lupaprosessien sujuvuuden turvaamiseen.

9.4.2025
Ennakointikamari: Kasvu syntyy osaamisesta – Hallituksen puoliväliriihessä on tunnistettava jatkuvan oppimisen merkitys
Uusimaalaiset koulutuksen järjestäjät, korkeakoulut ja yritykset korostavat Ennakointikamarin kannanotossa jatkuvan oppimisen merkitystä. Osaaminen on avain kestävään kasvuun.

4.4.2025
Tulevaisuuden kansainväliset liikenneyhteydet esillä webinaarissa 24.4.
Liikenneyhteyksillä Eurooppaan on suuri merkitys Uudellemaalle ja koko Suomelle. Tulevaisuuden vaihtoehdoista kansainvälisten liikenneyhteyksien parantamiseksi keskustellaan Tulevaisuustutka-webinaarissa torstaina 24. huhtikuuta klo 8.15–9.00.