Under tidigare år har vi beviljat anslag för hållbar tillväxt och livskraft i regionerna (AKKE) till nyländska utvecklingsprojekt. Anslaget har ingått i statsbudgeten. Anslaget ingår inte i budgeten för statsminister Petteri Orpos regeringsperiod, men vi har fortfarande odelade anslag från de tidigare budgetbesluten.
Genom Arbets- och näringsministeriets senaste beslut år 2022 fick vi cirka fyra miljoner euro att dela ut i Nyland. Nylandsprogrammet styr finansieringsbesluten. Vi fastställer också egna prioriteringar för varje ansökningsomgång.
Hösten 2024 öppnas ännu en småskalig ansökningsomgång då vi utlyser de sista medlen.
Gångna ansökningsomgångar
Ansökan 26.3–29.4.2024, finansieringsbesluten i juni 2024
Ansökningsomgången våren 2024 var öppen för småskaliga utredningsprojekt. Stödbeloppet per projekt är 20 000–50 000 euro, och projektet ska avslutas senast vid utgången av år 2024. Sammanlagt cirka 360 000 euro delades ut i stöd.
Vi sökte projekt som utvecklar initiativ för ett aktivt aktörskap hos Nylands aktörer eller invånare, ett målinriktat samarbete eller en gemensam utveckling. Det var också möjligt att skapa förutsättningar och nätverk för internationellt samarbete. Alla finansierade projekt genomförs av en finskspråkig aktör.
Ansökan 16.1–14.3.2023, finansieringsbesluten i juni 2023
Vår senaste ansökningsomgång hade två teman. Vi letar efter projekt som stärker innovationssamarbete mellan regionala aktörer samt projekt som utvecklar nya tjänster som gagnar nylänningar eller främjar delaktighet. Dessutom stöder vi sådana förutredningsprojekt inom samma teman som skapar färdigheter för en permanent verksamhet. Målet är att projekten gagnar hela landskapet.
Stöd beviljades till tretton projekt, av vilka sex är förutredningar. Projekten ska avslutas senast i slutet av år 2026. Alla finansierade projekt genomförs av en finskspråkig aktör.
Ansökan 1.6–12.8.2022, finansieringsbesluten i oktober 2022
Under denna ansökningsomgång letade vi efter utvecklingsprojekt som kan främja en klimatneutral cirkulär ekonomi, ökade satsningar inom nyländsk forskning, utveckling och innovation samt sysselsättning hos internationella experter och personer som talar ett främmande språk som modersmål. Under ansökningsomgången prioriterades samprojekt mellan flera aktörer som främjar det näringspolitiska samarbetet mellan regionens kommuner och andra aktörer.
Stöd beviljades till fem omfattande projekthelheter samt till Nylands förbund för förvaltning av AKKE-finansiering. Projekten pågår i högst tre år.
Om det är nödvändigt att göra till exempel en ändringsansökan för projektet, kan du här ladda ner de formulär du behöver. Lämna in formulären till behandling via våra e-tjänster.
Blanketter:
Ansökan 8.12.2020–31.3.2021, finansieringsbesluten i januari–april 2021
Målet med ansökningsomgången som inleddes i slutet av år 2020 var Nylands återhämtning efter coronakrisen. Stöd beviljades till projekt som accelererade den ekonomiska tillväxten och företagens återhämtning och stärkte innovationsverksamhet och ekosystem. Dessutom ville man stödja de kreativa branschernas återhämtning.
Stöd beviljades till 38 projekt, av vilka största delen var små utvecklingsprojekt. Deras verksamhet skulle avslutas före utgången av år 2023.
Ytterligare upplysningar om AKKE-finansiering:
Outi Ervasti
Utvecklingschef
outi.ervasti@uudenmaanliitto.fi
Nylandsprogrammet, sysselsättnings- och näringspolitik, Nylands intressebevakning, AKKE-finansiering och Nyländskt företagspris. Ställföreträdare för regionutvecklingsdirektör Eero Venäläinen.
Tekniskt stöd:
Johanna Loima
Projektplanerare
johanna.loima@uudenmaanliitto.fi
Stöd- och sakkunniguppgifter i anslutning till AKKE-finansiering samt inom övrig projektförvaltning
Utbetalningsfrågor:
Joanna Kallio
Projektsakkunnig
joanna.kallio@uudenmaanliitto.fi
Granskning och utbetalning av nationella finansieringsprojekt och teknisk finansieringsrådgivning
LÄS MERA I ÄMNET
Nylandsprogrammet
Nylands landskapsprogram eller Nylandsprogrammet syftar till ett ekologiskt hållbart, ekonomiskt ansvarsfullt och socialt rättvist landskap. Programmet innehåller mål och åtgärder för utveckling samt en vision som sträcker sig fram till år 2030.
Aktuellt
19.8.2024
Finansiering från Interreg Östersjöprogrammet tillgänglig för samarbete mellan projekt
EU:s Interreg Östersjöprogram (Interreg Baltic Sea Region, BSR) har öppnat en utlysning av finansiering, genom vilken Interreg BSR-projekt och andra EU-projekt kan samarbeta. Syftet med Project Platform-finansieringen är att genom samarbete utnyttja avkastningarna och resultaten från olika projekt.
14.8.2024
Central Baltic-programmet söker projekt för att främja sysselsättning och offentliga tjänster – Välkommen till informationsmöte 19.8.2024
I oktober erbjuder EU:s Central Baltic-program möjlighet att ansöka om finansiering för små projekt som syftar till att främja den regionala utvecklingen i den mellersta Östersjöregionen.
Sidan uppdaterad senast: 14.6.2024