Siirry sisältöön
Uudenmaan liitto Ajankohtaista Yhteystiedot
Haku

Ilmasto

Kategoriat:

Maisema merelle. Etualalla näkyy kivistä rantaa. Artikkeli

15.12.2022

LuoTo-hanke rakentaa luovien alojen kestävää tulevaisuutta

LuoTo-hankkeen tavoitteena on luoda konkreettiset askelmerkit luovien alojen siirtymälle kiertotaloudessa toimivaan, vähähiiliseen tulevaisuuteen. Luovilla aloilla tehdään jo paljon kestävyyden parantamiseksi, mutta työ on usein projektivetoista, eikä tieto liiku alojen välillä.

Puhekuplassa puheenjohtajan nuija. Uutinen

21.11.2022

Maakuntahallitus 21.11.: Hiilineutraali Uusimaa -tiekartan päivitys

Uudenmaan maakuntahallitus kokoontui maanantaina 21. marraskuuta. Hallitus merkitsi tiedoksi Hiilineutraali Uusimaa 2030 -tiekartan lähtötietojen ja toimintalinjausten ajantasaistamisen. Päivitetty tiekartta annetaan tiedoksi joulukuussa kokoontuvalle maakuntavaltuustolle.

Kuva tarkennettuna puun kuoreen, taustalla havumetsää. Uutinen

8.11.2022

Hiilensidonnan paikkatietoaineistoista apua kuntien maankäytön suunnitteluun

Uudenmaan maakunnalla sekä usealla sen kunnalla on kunnianhimoisia päästövähennystavoitteita. Päästöjä vähennetään mistä pystytään, mutta myös hiilensidontaa tarvitaan. Hiilinieluista huolehtiminen voi olla myös helpompi ja edullisempi tie hiilineutraaliuteen kuin päästövähennystavoitteiden tiukentaminen muilla sektoreilla.

Kerrostaloja ja rakenteilla olevia taloja. Uudenmaan kiertotalouslaakso -logo. Uutinen

27.10.2022

Uudenmaan kierto­talous­laakso kunnolla vauhtiin

Uudenmaan kiertotaloustoimijat lähtevät ratkaisemaan uudella tavalla kestävän ja vastuullisen tuotannon ja kuluttamisen haasteita. Uudenmaan kiertotalouslaakson rakentamisen tueksi on myönnetty Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman määrärahaa (AKKE).

Kasvi on lampun mallisessa maljakossa, taustalla puuhirsiä. Artikkeli

13.10.2022

Hiilineutraali Uusimaa -tiekarttaa päivitetään uuteen tavoitevuoteen

Vuoden 2020 lopussa hyväksyttyä Hiilineutraali Uusimaa 2035 -tiekarttaa päivitetään parhaillaan tuoreen Uusimaa-ohjelman mukaisesti uuteen tavoitevuoteen 2030. Jo valmiiksi kunnianhimoisen tavoitteen kiristyminen viidellä vuodella tarkoittaa käytännössä ilmastotyön vauhdittamista ja vaikuttavimpien keinojen kartoittamista.

Etualalla puita, vihreää nurmikkoa ja taaempana kerrostaloja. Uutinen

30.9.2022

Asumisen ilmastopäästöjen vähentäminen vaatii laajan kirjon toimia

Uudenmaan asumiseen liittyvät ilmastopäästöt ovat merkittäviä, ja väestönkasvu lisää painetta asumiseen liittyviin ilmastotoimiin. Asumisen päästöjen vähentäminen on mahdollista kasvavallakin seudulla, mutta se vaatii toimia muun muassa rakennusmateriaalien ja energian tuotannon päästöjen vähentämiseksi, ilmenee Uudenmaan liiton tilaamasta tarkastelusta.

Artikkeli

27.9.2022

SILTA-hankkeesta lisää puhtia ilmastotyöhön – Kokemuksia viideltä kunnalta

Uudenmaan kunnille on tarjolla apua esimerkiksi ilmastotavoitteisiin sitoutumisessa, ilmastotyön toimenpideohjelmien laatimisessa, hankeideoiden kehittämisessä ja seurannan rakentamisessa. Uudenmaan liiton SILTA-hankkeen ilmastoratkaisija Erik Nyroos on kuntien käytettävissä kaikissa ilmastotyöhön liittyvissä tehtävissä. Kysyimme viideltä kunnalta kokemuksia hankkeesta saadusta avusta.

Lasinen, pieni maapallo vihreällä nurmella. Uutinen

19.9.2022

Uusimaa kehittää kiertotaloutta EU:ssa eturintamassa

Circular Cities and Regions Initiative on aloite, joka edistää kiertotaloutta Euroopan eri alueilla ja kaupungeissa. Euroopan komissio on valinnut Uudenmaan maakunnan yhdeksi aloitteen pilottialueeksi. Pääsemme Uudellamaalla kehittämään kiertotaloutta eturintamassa.

Teksti: "Kuukauden ilmastokasvo" ja kasvokuva haastatellusta henkilöstä. Artikkeli

15.9.2022

Harjoittelijasta voimaa Siuntion ilmasto-ohjelman päivittämiseen

Kuukauden ilmastokasvo Tuuli Hyppänen työskentelee Siuntion kunnassa ympäristönsuojelussa teknisellä osastolla. Hän aloitti toukokuun alussa ympäristötarkastajaharjoittelijana ja jatkaa elokuusta alkaen määräaikaisena ympäristötarkastajana.

Oranssi tausta, jonka keskellä ympyrä. Ympyrän päällä valkoinen vino palkki, jossa lukee Tulevaisuustutka. Uutinen

13.9.2022

Paleltaako ensi talvena? Tulevaisuus­tutkassa 28.9. keskityttiin energia­kriisiin Uuden­maan näkö­kulmasta

Venäjän aloittama hyökkäyssota on johtanut kansainväliseen energiakriisiin. Myös Suomessa varautuminen kriisiin käy kovaa vauhtia. Vaikea tilanne koskettaa sekä yksittäisiä kansalaisia että koko yhteiskuntaa. Syksyn ensimmäisessä Tulevaisuustutka-webinaarissa keskiviikkona 28.9. klo 8.15–9.15 pohdittiin käsillä olevan energiakriisin haasteita, ratkaisuja ja näkymiä Uudellamaalla.

Taustalla metsää, johon aurinko paistaa kajoten. Ilmastoverstas-teksti ja kaksi puhekuplaa. Uutinen

7.9.2022

Kokemuksia ja keskustelua kestävistä hankinnoista Ilmastoverstaassa 20.9.

Ilmastoverstas-tapahtumasarjassa keskustelemme käytännön työssä testatuista keinoista edistää ilmastotyötä eri sektoreilla ja yhteiskehittämme ilmastotoimia. Keskustelua pohjustetaan esimerkeillä kuntien onnistuneista ilmastohankkeista ympäri Suomen, Uuttamaata painottaen.

Johanna Almark ja Hanna Yli-Tepsa Uutinen

25.8.2022

Hanna Yli-Tepsa ja Johanna Almark pokkasivat Uusimaa-palkinnon – Ilmastotyötä musiikin keinoin

Hanna Yli-Tepsa ja Johanna Almark herättelevät tietoisuutta ilmastonmuutoksesta musiikin keinoin. Tämä omaleimainen, arvokas työ toi parivaljakolle Uusimaa-palkinnon 2023. Palkinto myönnettiin vapaaehtoisvoimin luovasti toteutetuista isoista projekteista, jotka ovat koonneet tärkeän asian äärelle laajat joukot lapsista vanhuksiin. Yli-Tepsa on taustaltaan räppäri, tuottaja ja pedagogi, Almark puolestaan säveltäjä ja kapellimestari.