Artikkeli
13.10.2022
Vuoden 2020 lopussa hyväksyttyä Hiilineutraali Uusimaa 2035 -tiekarttaa päivitetään parhaillaan tuoreen Uusimaa-ohjelman mukaisesti uuteen tavoitevuoteen 2030. Jo valmiiksi kunnianhimoisen tavoitteen kiristyminen viidellä vuodella tarkoittaa käytännössä ilmastotyön vauhdittamista ja vaikuttavimpien keinojen kartoittamista.
Uutinen
30.9.2022
Uudenmaan asumiseen liittyvät ilmastopäästöt ovat merkittäviä, ja väestönkasvu lisää painetta asumiseen liittyviin ilmastotoimiin. Asumisen päästöjen vähentäminen on mahdollista kasvavallakin seudulla, mutta se vaatii toimia muun muassa rakennusmateriaalien ja energian tuotannon päästöjen vähentämiseksi, ilmenee Uudenmaan liiton tilaamasta tarkastelusta.
Uutinen
30.9.2022
Euroopan komissio on valinnut Uudenmaan mukaan Euroopan unionin missioon ilmastonmuutokseen sopeutumisesta. Kaikkiaan missioita on viisi. Missioissa sitoudutaan ratkaisemaan vuoteen 2030 mennessä suuria yhteiskunnallisia haasteita.
Artikkeli
27.9.2022
Uudenmaan kunnille on tarjolla apua esimerkiksi ilmastotavoitteisiin sitoutumisessa, ilmastotyön toimenpideohjelmien laatimisessa, hankeideoiden kehittämisessä ja seurannan rakentamisessa. Uudenmaan liiton SILTA-hankkeen ilmastoratkaisija Erik Nyroos on kuntien käytettävissä kaikissa ilmastotyöhön liittyvissä tehtävissä. Kysyimme viideltä kunnalta kokemuksia hankkeesta saadusta avusta.
Uutinen
21.9.2022
Väljät asuinalueet vaativat huomattavasti enemmän maapinta-alaa asukasta kohti kuin tiiviit asuinalueet. Usein tiivisti rakennettu asuinalue onkin väljää asumista kestävämpi vaihtoehto, ilmenee Uudenmaan liiton ja Helsingin kaupungin tekemästä tarkastelusta.
Uutinen
19.9.2022
Circular Cities and Regions Initiative on aloite, joka edistää kiertotaloutta Euroopan eri alueilla ja kaupungeissa. Euroopan komissio on valinnut Uudenmaan maakunnan yhdeksi aloitteen pilottialueeksi. Pääsemme Uudellamaalla kehittämään kiertotaloutta eturintamassa.
Artikkeli
15.9.2022
Kuukauden ilmastokasvo Tuuli Hyppänen työskentelee Siuntion kunnassa ympäristönsuojelussa teknisellä osastolla. Hän aloitti toukokuun alussa ympäristötarkastajaharjoittelijana ja jatkaa elokuusta alkaen määräaikaisena ympäristötarkastajana.
Uutinen
13.9.2022
Venäjän aloittama hyökkäyssota on johtanut kansainväliseen energiakriisiin. Myös Suomessa varautuminen kriisiin käy kovaa vauhtia. Vaikea tilanne koskettaa sekä yksittäisiä kansalaisia että koko yhteiskuntaa. Syksyn ensimmäisessä Tulevaisuustutka-webinaarissa keskiviikkona 28.9. klo 8.15–9.15 pohdittiin käsillä olevan energiakriisin haasteita, ratkaisuja ja näkymiä Uudellamaalla.
Uutinen
7.9.2022
Ilmastoverstas-tapahtumasarjassa keskustelemme käytännön työssä testatuista keinoista edistää ilmastotyötä eri sektoreilla ja yhteiskehittämme ilmastotoimia. Keskustelua pohjustetaan esimerkeillä kuntien onnistuneista ilmastohankkeista ympäri Suomen, Uuttamaata painottaen.
Uutinen
25.8.2022
Hanna Yli-Tepsa ja Johanna Almark herättelevät tietoisuutta ilmastonmuutoksesta musiikin keinoin. Tämä omaleimainen, arvokas työ toi parivaljakolle Uusimaa-palkinnon 2023. Palkinto myönnettiin vapaaehtoisvoimin luovasti toteutetuista isoista projekteista, jotka ovat koonneet tärkeän asian äärelle laajat joukot lapsista vanhuksiin. Yli-Tepsa on taustaltaan räppäri, tuottaja ja pedagogi, Almark puolestaan säveltäjä ja kapellimestari.
Artikkeli
24.8.2022
Uudenmaan liitto aloitti viime viikolla tapahtumasarjan, jossa käymme läpi onnistuneita ilmastotoimia ja niiden hyödyntämistä omassa kunnassa. Keskustelun alustajina toimivat onnistuneita ilmastotoimia toteuttaneet kunnat.
Uutinen
4.8.2022
Uudessa Ilmastoverstas-tapahtumasarjassa pääsemme keskustelemaan käytännön työssä testatuista keinoista edistää ilmastotyötä eri sektoreilla ja yhteiskehittämään ilmastotoimia. Keskustelua pohjustetaan esimerkeillä kuntien onnistuneista ilmastohankkeista ympäri Suomen, Uuttamaata painottaen.
Uutinen
15.6.2022
Luovat alat ovat vahvasti mukana edesauttamassa ilmastonmuutoksen hillintää ja etsimässä tapoja lisätä kiertotaloutta. Luovien alojen ekologisen kestävyysmurroksen toimenpideohjelmaa aletaan työstämään Uudenmaan liiton hallinnoimassa hankkeessa, joka alkaa elokuussa.
Blogi
15.6.2022
Uudenmaan liiton ilmastotyössä panostetaan nyt käytännön hillintätoimien edistämiseen. Toimiin pureudutaan syksyllä Ilmastoverstas-webinaarisarjassa. Ensimmäinen Ilmastoverstas järjestetään 18.8. klo 9–11, aiheena kuntien keinot vaikuttaa rakentamisen päästöihin.
Artikkeli
13.6.2022
Projektiasiantuntija Liisa Perjo aloitti maaliskuussa työt Uudenmaan liiton ilmastotyön kansainvälisen yhteistyön parissa. Perjon avulla uusimaalaiseen ilmastotyöhön saatiin kansainvälistä näkemystä ja uusia ajatuksia. Tässä Kuukauden ilmastokasvo -haastattelussa hän kertoo omasta työstään, ilmastotyöstä muualla Euroopassa ja menneen kevään mietteistä.
Uutinen
8.6.2022
Uusimaa on hakenut mukaan EU:n missioon ilmastonmuutoksen sopeutumisesta ja kiertotaloutta edistävän EU-aloitteen pilotti- ja kumppanuusryhmään. Aiemmin keväällä Espoo ja Helsinki valittiin toteuttamaan EU-missiota ilmastoneutraaleista ja älykkäistä kaupungeista.
Uutinen
3.6.2022
Eurooppalaisten metropoliseutujen Metrex-verkoston yhteyteen perustettava aluesuunnittelun uusi ilmastoasiantuntijaryhmä kokoaa suunnittelijoita ympäri Eurooppaa tekemään yhteistyötä ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi aluesuunnittelun keinoin.
Uutinen
19.5.2022
Rakennetun ympäristön toimijat ovat yhdessä kehittäneet keinoja, joilla he voivat yhdessä nopeuttaa ja helpottaa siirtymää vähäpäästöiseen rakentamiseen sekä kääntää siihen liittyvät riskit mahdollisuuksiksi.
Uutinen
16.5.2022
Uusimaa-viikkoa päästiin viettämään kahden vuoden tauon jälkeen kasvokkain järjestettävissä tapahtumissa. Viikon kymmenet tapahtumat kutsuivat tutustumaan ympäristöviisaaseen maakuntaamme 9.–13. toukokuuta. Kiitos järjestäjille ja osallistujille – te teitte viikon!
Uutinen
9.5.2022
Millaista on julkisen sektorin hankintavastaavien arki? Millaisia haasteita ja toiveita hankintavastaavilla on työssään, kun suunnitellaan digivihreitä, asiakaslähtöisempiä hankintoja?