Nyhet
28.10.2024
Den gröna omställningens projekt väller nu hastigt fram och når kommunerna. Varje planläggare, tjänsteman och beslutsfattare stöter på temat under framtida år - eller har redan stött på det exempelvis i samband med något projekt med solkraftverk eller väte.
Artikel
10.10.2024
Mia Johansson jobbar som sakkunnig inom cirkulär ekonomi på Esbo stad. Under de senaste åren har hon jobbat som projektchef för projektet All plast ska återvinnas.
Nyhet
3.10.2024
Europeiska kommissionen har valt Nyland till en regional knutpunkt för innovation (Regional Innovation Valley, RIV). Tillsammans med andra europeiska toppregioner för cirkulär ekonomi genomför Nyland projektet ECIV (Europeiska innovationsknutpunkter för cirkulär ekonomi). Projektet gör det möjligt att stärka innovationsverksamheten inom cirkulär ekonomi och göra den allt internationellare.
Artikel
12.9.2024
Eero Venäläinen som arbetat länge på Nylands förbund började sitt värv som regionutvecklingsdirektör i början av augusti. Verksamhetsförutsättningarna är i omvälvning, men han litar på framtiden.
Blogg
28.6.2024
Vilka konsekvenser har anpassningen till klimatförändring för företag och vilka ekonomiska konsekvenser har klimatförändringen för företag? Förutom klimatförändringens framskridande har händelserna under de senaste åren, såsom coronapandemin och det ryska invasionskriget i Ukraina, ökat osäkerheten i företagens omvärld.
Nyhet
14.6.2024
Hur minimerar man de negativa konsekvenserna av markanvändningen för klimatet? Och vilka nya verktyg erbjuder planläggningen som stöd för kolbindningen? En färsk rapport presenterar den gällande Nylandsplanens konsekvenser för kolbindning samt ger vägkost för en ny etapplandskapsplan som behandlar teman inom grön omställning.
Nyhet
13.6.2024
I maj inledde Nylands förbund utarbetandet av en etapplandskapsplan för grön omställning. Den nya planen kompletterar den lagakraftvunna Nylandsplanen bland annat med teman som energi, teknisk försörjning, näringar, logistik samt miljö och klimat.
Artikel
14.12.2023
Lovisa har förbundit sig till klimatarbetet och har som mål att bli en klimatneutral stad senast 2035. Hösten 2023 ordnades tre workshoppar med drygt 30 deltagare, där man kartlade det klimatarbete som görs inom olika sektorer.
Nyhet
11.10.2023
Trots aktiva åtgärder för att begränsa klimatförändringen förändras Nylands klimat under de kommande årtiondena. Syftet med projektet Klimathållbart Nyland som vision (VILKKU) har varit att producera Nylands första regionala klimatriskanalys och anpassningsplan. I det gemensamma projektet mellan Nylands förbund och Helsingfors universitet granskar man också risker som orsakas av klimatförändringen ur näringslivets synvinkel i regionen.
Artikel
14.9.2023
I SILTA-projektet som avslutades i slutet av augusti hjälpte man de nyländska kommunerna särskilt med att förbättra planmässigheten i klimatarbetet. Detta arbete skedde bland annat genom att stödja experter i att hitta bästa praxis, presentera betydelsen av klimatarbetet för ledningsgrupper och kommunstyrelser samt genom att hjälpa kommunerna att välja de bästa metoderna för att förbinda sig till klimatarbetet.
Artikel
5.9.2023
Nylands förbund använder sig aktivt av olika internationella nätverk för att utveckla det regionala klimatarbetet. Till de egna och övriga nyländska aktörernas förfogande erbjuder nätverken den nyaste forskningskunskapen och erfarenheter, samt infallsvinklar av aktörer i olika länder. Nya perspektiv till byggandets cirkulära ekonomi har man exempelvis fått från vårt västra grannland Sverige.
Artikel
16.6.2023
Nylands nya klimatmål medför behov att granska hur effektiva de befintliga åtgärder som planerats och genomförs i landskapet är och vilka tilläggsåtgärder det behövs för att uppnå målet.
Blogg
11.5.2023
Under den kommande regeringsperioden ska ett nytt slags bundsförvantskap byggas upp med naturen och hållbara ekologiska gränser ska fastställas för utnyttjandet av naturtillgångar. Det är möjligt för den nya regeringen att styra skogssektorn mot en förnyelse - så att mervärdet kan upprätthållas samtidigt som avverkningsmängderna hålls skäliga, skriver vår miljö- och klimatsakkunniga Maria Sirviö.
Artikel
5.5.2023
Nylands förbunds projekt om hållbart mångbruk av kommunala skogar erbjöd nyttig information. Under drygt ett år insamlades både vetenskapliga grunder och konkreta tips. Nu fortsätter behandlingen av skogsärenden i ett sakkunnignätverk.
Artikel
17.3.2023
Uudenmaan liiton Kuntametsien kestävä monikäyttö -projekti tarjosi kunnille tietoa metsien kestävään, monitavoitteiseen käyttöön. Reilun vuoden aikana koottiin sekä tieteellistä pohjaa että konkreettisia vinkkejä. Nyt metsäaiheiden käsittely jatkuu asiantuntijaverkostossa.
Artikel
28.2.2023
Nylands dal för cirkulär ekonomi utvecklar Nyland och Finland i riktningen mot den vassaste spetsen inom cirkulär ekonomi i världen. Dalen för cirkulär ekonomi sattes igång i ett lanseringsevenemang med över 250 deltagare den 9 februari.
Nyhet
13.2.2023
Konsumtionsbaserade utsläpp ökar i betydande grad alla finländarnas koldioxidavtryck. En ny beräkningsmodell som publicerats av Finlands miljöcentral (Syke) utvidgar möjligheterna att räkna konsumtionsutsläpp.
Nyhet
26.1.2023
De stora städerna i huvudstadsregionen driver tillsammans med landskapen i södra Finland förändringar i artikel 6 som gäller städer i EU:s restaureringsförordning. I sin nuvarande form skulle förslaget betydligt försvåra kommunernas hållbara tillväxt och leda till en splittrad stadsstruktur som är skadlig för naturen.
Nyhet
13.12.2022
Färdplanen för ett klimatneutralt Nyland har uppdaterats så att den motsvarar klimatmålet som ändrades från år 2035 till år 2030. Man siktar på att uppnå det nya målåret i första hand genom att påskynda verkställandet av färdplanen och att främja det konkreta klimatarbetet.
Nyhet
21.11.2022
Landskapsstyrelsen antecknade uppdateringen av utgångsuppgifterna och riktlinjerna för Färdplan för ett klimatneutralt Nyland 2030 för kännedom. Den uppdaterade färdplanen ges landskapsfullmäktige för kännedom i december.