
15.12.2022
Uusimaa-viikko on tauolla vuonna 2023
Uudenmaan liitto on koordinoinut Uusimaa-viikkoa vuodesta 2012 lähtien. Kulttuuriasiantuntijamme jäädessä eläkkeelle myös keväinen tapahtumakimara jää tauolle ja sen tulevaisuutta pohditaan.
15.12.2022
Uudenmaan liitto on koordinoinut Uusimaa-viikkoa vuodesta 2012 lähtien. Kulttuuriasiantuntijamme jäädessä eläkkeelle myös keväinen tapahtumakimara jää tauolle ja sen tulevaisuutta pohditaan.
15.12.2022
Metsillä on monella tavalla tärkeä rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä ja niihin kohdistuu monia käyttöpaineita. Tietoa puupohjaisesta biopolttoaineen riittävyydestä tarvitaan tulevia ratkaisuja varten. Puupohjainen energia on merkittävin uusiutuvan energianlähde Suomessa.
15.12.2022
LuoTo-hankkeen tavoitteena on luoda konkreettiset askelmerkit luovien alojen siirtymälle kiertotaloudessa toimivaan, vähähiiliseen tulevaisuuteen. Luovilla aloilla tehdään jo paljon kestävyyden parantamiseksi, mutta työ on usein projektivetoista, eikä tieto liiku alojen välillä.
13.12.2022
Hiilineutraali Uusimaa -tiekartta on ajantasaistettu vastaamaan vuodesta 2035 vuoteen 2030 kiristettyä ilmastotavoitetta. Uuteen tavoitevuoteen tähdätään ensisijaisesti tiekartan toimeenpanon vauhdittamisella ja käytännön ilmastotyön edistämisellä.
9.12.2022
Veera Lyytikäinen edistää työssään ilmastovaikutuksien arviointia. Hän työskentelee ylitarkastajana Uudenmaan ELY-keskuksen ympäristöpuolella ympäristövaikutuksien ja alueiden käytön yksikössä.
9.12.2022
Suomesta Skandinavian läpi Välimerelle ulottuvan liikennekäytävän yhteistyöverkosto Scandria Alliancen puheenjohtajisto oli 6.12. koolla Oslossa ja osallistui rajat ylittävän rahtiliikenteen konferenssiin ”European transport 2030, greener and smarter?”. Maakuntajohtaja Ossi Savolainen toimii verkoston varapuheenjohtajana.
8.12.2022
Uudenmaan yrityspalkinnon 2023 PK-yrityksen sarjassa pokannut Delipap on tuonut vastuullisuutta kertakäyttöisten tuotteiden maailmaan. Kertakäyttöisen kulutustavaran valmistajaa ei välttämättä heti mielletä ympäristöviisaaksi tai edelläkävijäksi. Delipapilla ympäristövastuullisuus on kuitenkin alusta asti ollut koko liiketoiminnan keskiössä.
29.11.2022
Uudenmaan maakuntahallitus kokoontui 21.11. Kokouksen tarkastettu pöytäkirja on nyt julkaistu verkkosivuillamme.
24.11.2022
Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) laskelman mukaan Uudenmaan kuntien yhteenlasketut ilmastopäästöt vähenivät 1,5 prosenttia vuonna 2021 edellisvuoteen verrattuna. Vuonna 2020 Uudellamaalla päästöt vähenivät 12,1 prosenttia, joten vuoden 2021 aikana päästövähennystahti tuntuu hidastuneen.
21.11.2022
Interreg Baltic Sea Region -ohjelman, niin sanotun Itämeriohjelman, toinen hakukierros on avoinna. Ohjelmaan kuuluvat maat ovat Suomi, Ruotsi, Viro, Latvia, Liettua, Puola, Tanska, sekä osa Saksan ja Norjan alueista. Suomessa hakija voi olla mistä päin Suomea tahansa.
21.11.2022
Uudenmaan maakuntahallitus kokoontui maanantaina 21. marraskuuta. Hallitus merkitsi tiedoksi Hiilineutraali Uusimaa 2030 -tiekartan lähtötietojen ja toimintalinjausten ajantasaistamisen. Päivitetty tiekartta annetaan tiedoksi joulukuussa kokoontuvalle maakuntavaltuustolle.
18.11.2022
Torstaina 17. marraskuuta juuri ennen Slushin virallista aukeamista pohdittiin startup-yrityksien ja -hengen merkitystä. Before the Break of Dawn -tapahtumassa teemoja pohdittiin erityisesti käsillä olevien kriisien ratkaisemisen ja kiertotalouteen siirtymisen näkökulmasta. Tapahtuma oli osa Uudenmaan yrittäjyysaluevuotta.
15.11.2022
Startup-yritys IOTOI voitti Uudenmaan yrityspalkinnon 2023 startup-kategoriassa. IOTOI on kehittänyt innovatiivisen ratkaisun, jossa kaukolämmön hukkalämpöä voidaan käyttää lämmitysenergiana nykyisessä kaukolämpöverkossa.
14.11.2022
Maakuntakaavan tavoitteet toteutuvat ja konkretisoituvat yksityiskohtaisemman alueidenkäytön suunnittelun, esimerkiksi kuntakaavoituksen kautta. Kun kunnat laativat alueelleen yleis- ja asemakaavoja sekä muita maankäytön suunnitelmia ja ohjelmia, maakuntakaava toimii ohjeena tarkemmalle suunnittelulle.
14.11.2022
Science Meets Regions -ohjelma oli alkusysäys siihen, miten Uudenmaan alueella voidaan jatkossakin kehittää koko Suomen hyvinvointia ja tuottaa kestävää kasvua. Ohjelma oli myös kansainvälisellä tasolla täysin uudenlainen tapa kehittää maakuntaa.
14.11.2022
Uudenmaan liitto on avannut Euroopan aluekehitysrahaston rahoitushaun viidelle maakunnan liitolle. Tukea myönnetään yhteensä enintään 18 miljoonaa euroa.
10.11.2022
Maakuntatason aluesuunnittelussa keskeisin väline on maakuntakaava, mutta sen lisäksi työmme on paljon muutakin. Yksi ulottuvuus on tarjota asiantuntemusta ja jalostaa olemassa olevaa tietoa kuntien käyttöön, kirjoittaa maakunta-arkkitehti Eija Hasu.
9.11.2022
Osaaminen ja sen laskun kääntäminen noususuuntaan oli aiheena Tulevaisuustutka-webinaarissa keskiviikkona 9. marraskuuta. Osaamisen laskusuunta ei ole pelkästään Suomen haaste, vaan se on maailmanlaajuinen ongelma.
8.11.2022
Uudenmaan maakunnalla sekä usealla sen kunnalla on kunnianhimoisia päästövähennystavoitteita. Päästöjä vähennetään mistä pystytään, mutta myös hiilensidontaa tarvitaan. Hiilinieluista huolehtiminen voi olla myös helpompi ja edullisempi tie hiilineutraaliuteen kuin päästövähennystavoitteiden tiukentaminen muilla sektoreilla.
4.11.2022
Maakuntavaltuuston jäsen Atte Kaleva edusti Uuttamaata Euroopan neuvoston paikallis- ja aluehallinnon kongressissa. Kongressi ei tarjonnut ilmiselviä ratkaisuja Uudenmaan haasteisiin, sillä Euroopan kunnat ja alueet ovat keskenään hyvin erilaisia. Kalevan mukaan Uudenmaan menestykselle tärkeitä seikkoja ovat työperäisen maahanmuuton helpottaminen, yrittämisen edellytysten parantaminen ja huippuosaamiseen sekä kiertotalouteen panostaminen.