Nyhet
21.11.2022
Landskapsstyrelsen antecknade uppdateringen av utgångsuppgifterna och riktlinjerna för Färdplan för ett klimatneutralt Nyland 2030 för kännedom. Den uppdaterade färdplanen ges landskapsfullmäktige för kännedom i december.
Nyhet
10.11.2022
Landskapet Nyland samt flera nyländska kommuner har ambitiösa mål för minskning av utsläppen. Utsläppen minskas där det är möjligt, men det behövs också kolbindning. Att ta hand om kolsänkor kan också vara en lättare och förmånligare väg mot klimatneutralitet än genom striktare mål för minskning av utsläppen inom andra sektorer.
Nyhet
27.10.2022
Ett av Nylandsprogrammets mål är ett klimatsmart och framgångsrikt Nyland, och detta mål främjas på ett betydande sätt när nyländska aktörer inom cirkulär ekonomi på ett nytt sätt börjar lösa utmaningar med hållbar och ansvarsfull produktion och konsumtion. Anslag för stödjande av hållbar tillväxt och livskraft i regionerna (AKKE) har beviljats för att stödja skapandet av Nylands dal för cirkulär ekonomi.
Nyhet
3.10.2022
Europeiska kommissionen har valt Nyland med till Europeiska unionens mission som gäller anpassning till klimatförändringen. Det finns sammanlagt fem missioner.
Nyhet
23.9.2022
Glest bebyggda bostadsområden kräver betydligt mer markareal per invånare än täta bostadsområden. Ofta är ett tätt bebyggt bostadsområde mer hållbart än ett glest bebyggt område, visar en utredning som gjordes av Nylands förbund och Helsingfors stad.
Artikel
15.9.2022
Månadens klimatansikte Tuuli Hyppänen jobbar med miljövård vid den tekniska avdelningen i Sjundeå kommun. I början av maj började hon sin praktik som miljöinspektör och fortsätter som visstidsanställd miljöinspektör från och med augusti.
Nyhet
9.6.2022
En ny sakkunniggrupp i klimatfrågor bildas i anslutning till nätverket för Europas metropolområden, Metrex. För att kunna uppnå uppsatta klimatmål med regionplaneringsåtgärder för den samman planerare från olika delar av vår världsdel kring klimatfrågor.
Blogg
27.1.2022
De nyländska skogarna binder effektivt kol, men på grund av avverkningar är kolsänkorna anspråkslösa. I det nya projektet om hållbart mångbruk av kommunala skogar fördjupar man sig i metoderna för att öka kolsänkorna. Med hjälp av en utredning om kolsänkor som pågår erbjuder vi hjälp till att dämpa avskogning.
Nyhet
20.12.2021
Med hjälp av åtgärdsprogrammet Innovativt grönt Nyland, som nyligen har färdigställts, skapas en helhetsbild av det klimatarbete som sker på landskapsnivå under de närmaste åren. Genom de åtgärder som ingår i programmet genomförs de nyländska klimatneutralitetsmålen och beaktas utgångspunkterna för landskapets klimatarbete, dvs. verkningsfullhet, föregångarskapoch samarbete.
Artikel
17.12.2021
I det helt nyligen godkända Nylandsprogrammet skärptes klimatmålet för landskapet och det gäller nu år 2030. På grund av den stramare tidsfristen för klimatmålet, påbörjas nästa år en uppdatering av klimatfärdplanen till den del den gäller målet. Som en del av Canemure-projektet, omfattar planerna även scenariegranskningar för olika punkter med hjälp av Finlands miljöcentral.
Nyhet
14.12.2021
Landskapsfullmäktige godkände Nylandsprogrammet vid sitt sammanträde den 14 december. Nylandsprogrammet banar väg för ett ekologiskt hållbart, ekonomiskt ansvarsfullt och socialt rättvist landskap. Enligt programmets vision …
Artikel
29.10.2021
Den första treårsperioden av Canemure-projektet, som stöder landskapets klimatarbete, löper ut i slutet av oktober. Samtidigt flyttas projektarbetets tonvikt från färdplaner till främjande av konkreta klimatåtgärder.
Artikel
26.10.2021
Anna Sjövall jobbar på Grankulla stad som samordnare av klimat- och resurssmarthetsarbetet och som miljöexpert. Hon har arbetat med klimatfrågor vid ett antal städer sedan 2010. Sjövall berättar i denna artikel om sitt arbete och om klimatarbetet i Grankulla.
Artikel
26.10.2021
I Färdplanen för ett klimatneutralt Nyland 2035 struktureras det nyländska klimatarbetet. Färdplanens sex prioriteringar lägger fokus på markanvändning och byggande, mobilitet, energi, cirkulär ekonomi, konsumtion och produktion samt koldioxidbindning.
Blogg
20.9.2021
Ett nytt utkast till klimatlag är för närvarande ute på remiss. Målet med den nya klimatlagen är att dämpa klimatförändringen och att främja anpassning till klimatförändringen samt att säkerställa att Finland uppnår klimatneutralitet år 2035 och uppfyller sina internationella klimatåtaganden.
Nyhet
17.8.2021
De nyländska kommunernas klimatsutsläpp minskade med 12,1 procent år 2020 jämfört med året innan. Det visar preliminära beräkningar nyligen utgivna av Finlands miljöcentral SYKE. Nyland stod för en tredjedel av den nationella utsläppsminskningen.
Artikel
30.6.2021
I mars 2021 ordnade Nylands förbund med assistans av Akordi Oy en serie bikupor, det vill säga diskussioner i smågrupper, om skötseln av kommunägda skogsmarker.
Artikel
23.6.2021
Nurmijärvi, Träskända och Vanda har genomfört invånarenkäter för att fastställa målen med och följa upp klimatarbetet. Här i denna nyhet berättar de som gjort enkäter hur man ska gå till väga för att få fram invånarnas synpunkter på klimatarbete och om hur den erhållna kunskapen tas tillvara.
Artikel
21.6.2021
Mari Mäkelä jobbar som miljöexpert vid Nurmijärvi kommun. Där utvecklas verksamheten så att den ska bli mera målinriktad och miljövänlig. Man förbättrar också kommunikationen i klimatfrågor och uppmuntrar regionens företag och invånare i deras klimatarbete.
Artikel
21.6.2021
Canemure-projektets första treårsperiod löper ut vid årsskiftet. Som bäst går vi igenom projektplanen på basis av erfarenheterna av den första perioden.